Salade buffet in je koelkast/voorraadkast

Vaak geef ik het advies om met de lunch lekker te variëren. Hoe dan???? denk je natuurlijk, alsof je in de ochtend al niet genoeg te doen hebt. Een complete maaltijd of salade voorbereiden kost dan te veel tijd.

 

Maar met een goede voorbereiding creëer je je eigen saladebuffet zodat je ‘s-morgens alleen maar een greep in de koelkast hoeft te doen, en je gooit een heerlijke salade in je (koel)tas.

Plan in het weekend tijd om het jezelf de rest van de week makkelijker te maken. Wanneer je het een beetje efficiënt aanpakt ben je in een half uurtje klaar.

Met deze tips stel je ‘s-morgens voor je vertrekt binnen 1 minuut een lekkere lunchsalade samen. De hoeveelheden gaan uit van 4 x een salade. Zorg voor een verzameling goed af

sluitbare bakjes in verschillende maten en boterhamzakjes of goede zip-bags.

 

EVEN DE TIJD NEMEN OM KLAAR TE MAKEN:

Dressing:
Meng 200 ml magere yoghurt met 5 eetlepels olijfolie, peper, zout en fijngehakte groene kruiden (lekker is bieslook, peterselie of dille). Pers er eventueel nog een teentje knoflook door en je dressing is klaar. Vind je de dressing nog te dik, verdun het dan met wat water of citroensap. Verdeel de dressing in porties van 1 a 2 eetlepels ins peciaal daarvoor bestemde bakjes. Wat ook werkt; een boterhamzakje, strak dichtknopen en bij gebruik het puntje eraf knippen (als een ware spuitzak)

Volkoren Croutons
Snijd 2 sneetjes volkorenbrood in kleine blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een pan met goede anti-aanbaklaag. Fruit een teentje knoflook in de olie, en bak op matig vuur de croutons in ongeveer 15 min knapperig. Voeg eventueel tijdens het bakken kruiden toe (oregano bijv) Laat de croutons afkoelen op een stuk keukenpapier. Bewaar goed afgesloten

Eitjes koken
Kook 3 eieren ongeveer 8 min.

Optie: Kip
Snijd 100 gram kip in kleine blokjes, kruid deze met peper & zout of kipkruiden. Bak de kipstukjes in 1 eetlepel olie gaar. Bewaar in 2 porties

VOORSNIJDEN

Koop je een krop sla? Snijd deze klein, was de sla en zorg dat de sla droog is voordat je hem bewaard. Bewaar de sla in 4 porties in goed afsluitbare bakjes of zakjes. Heb je liever voorgesneden sla uit zak, varieer dan lekker in de soorten.

Rauwkost:
– Snijd een bakje cherrytomaatjes in kleine plakjes (of halveer ze, net hoe je het lekker vindt)
– Snijd 1 komkommer in plakjes of blokjes
– Snijd 3 paprika’s in reepjes of blokjes
– Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes
– Rasp een paar wortels (of koop een zakje kant en klaar)
– Snijd 1 rode ui in dunne halve ringen

Meng de rauwe groenten en verdeel dit in 4 porties. Deze porties verpak je zo dat je ze in de ochtend direct mee kan nemen. Heb je groenten over? Bewaar deze als tussendoortje!

KAAS/VLEESWAREN

Zorg dat je 1 of 2 soorten kaas in de koelkast heb staan, net welke je lekker vindt. Je kan deze natuurlijk ook van tevoren in 4 porties verdelen.

– Zachte geitenkaas/ kleine mozzarella bolletjes
– Feta
– Hüttenkäse
– Kleine blokjes 30+ kaas

Vlees, vis en peulvruchten zorgen voor de nodige eiwitten in je salade. Denk aan opties als:
– Gerookte zalm
– Prosciutto
– Gerookte kipreepjes
– Kikkererwten
– Linzen

SMAAKMAKERS

De smaakmakers doseer je op de dag zelf, en doe je direct bij je bak/zak sla of bij de rauwkost.
– Olijven
– Zongedroogde tomaten
– Kappertjes
– Mais

Met al deze opties kant en klaar in huis, is het enkel nog een kwestie van combineren wat je lekker vind. Hieronder alvast wat inspiratie. Laat in de reacties jouw favoriete combinatie achter 🙂 Oh.. en ben je benieuwd hoe jij nog meer kan varieren in je maaltijden zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, laat dan even een reactie achter, dan kijken we er samen eens naar.

Hollandse Salade

  • 75 gr sla
  • 1 bakje rauwkost
  • Een handje kaasblokjes
  • 1 gekookt ei
  • 1 portie kipfilet
  • 1 portie croutons
  • 1 portie yoghurtdressing

Mexicaanse salade

  • 75 gr sla
  • 1 bakje rauwkost
  • 1 portie gerookte kip
  • 1 handje mais
  • ½ avocado
  • 1 portie croutons
  • 1 portie yoghurtdressing (of sweet chilisaus)

Italiaanse salade

  • 75 gr rucola
  • 1 bakje rauwkost
  • 2 plakjes prosciutto
  • Paar bolletjes mozerella.
  • 1 eetlepel kappertje
  • 5 kleine (zwarte olijven)
  • 1 of 2 zongedroogde tomaten
  • 1 portie croutons
  • dressing

Zalm salade

  • 75 gr sla
  • 1 plak gerookte zalm
  • ½ avocado
  • 1 portie croutons
  • 1 portie yoghurtdressing
  • 1 portie croutons

(eet de rauwkost er los bij)

Linzensalade

  • 75 gr sla
  • 1 bakje rauwkost
  • 2 eetlepels linzen
  • 1 portie feta
  • 1 portie croutons
  • 1 portie yoghurtdressing

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *