Of je worst lust

In mijn pubertijd, toen ik nog in de weer was met blauwe haarmascara en zwarte oogschaduw, vond ik het wel een cool idee om mezelf ‘vegetariër’ te kunnen noemen. Dus ik nam een permanent marker, kalkte leuzen als ‘vlees is moord’ op mn Eastpack en 23-rings multomap, bracht mijn ouders met veel bravour op de hoogte, benadrukte dat dit vooral geen discussiepunt was en zorgde dat ik hen over-duidelijk maakte dat zij, door het eten van vlees, dus indirect ook moordenaars waren. Om mijn imago nog wat kracht bij te zetten liet ik een oorbel in mn wenkbrauw prikken en voìla… ik was helemaal wie ik wilde zijn.

Deze bevlieging heeft welgeteld 2 maanden geduurd, en toen ben ik stiekem naar de AH gegaan om een pakje toastjes en filet americain te kopen en dat heb ik helemaal opgegeten (wellicht ligt daar de oorsprong van mijn visie, dat verboden voedsel niet werkt 😉 ) Lang verhaal kort; ik at geen vlees omdat ik dat cool vond, en wilde vooral graag dat anderen dat zagen. Extrinsieke motivatie, de overtuiging zat er helemaal niet écht. Hopeloos verhaal dus.

Niet meer van nu

Ik deel dit omdat ik de laatste tijd nog wel eens terug denk aan die schoppende puber in mij  en met terugwerkende kracht vind ik het een dappere poging. Had ik me maar wat meer verdiept zodat ik mijn idee kon onderbouwen. Want wat merk ik nu… het raakt wél aan mijn overtuigingen, toen al en nu helemaal. Gelukkig vind ik het nu niet meer belangrijk hoe cool ik ben maar besef ik me temeer dat dagelijks vlees eten niet meer bij me past. (ok ok i admit… als mijn kinderen zeggen ‘wij hebben echt een coole mama, doet die puber in mij wel nog steeds een happydance, maar dat terzijde)

Ik ben opgegroeid in een gewoon, fijn, gezellig warm ondernemersgezin in een dorp. Ik ben helemaal niks tekort gekomen, alle belangrijke nutriënten om te groeien en ontwikkelen zaten dagelijks in het menu, elke avond stond er een zelf gekookte maaltijd op tafel, altijd met vlees. De beste keuze voor het gezin.

Maar dat was toen. Ondertussen weten we dat het dagelijks eten van vlees niet de beste keuze is. Vanuit verschillende invalshoeken kunnen we dit beredeneren.

Dagelijks vlees eten is niet nodig

  • Over het algemeen genomen wordt de hele productieketen van vlees gekenmerkt door verspilling en vervuiling. De CO2 uitstoot van de vleesindustrie is qua omvang vergelijkbaar met die van de gehele transportsector. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van antibiotica waardoor er resistentie ontstaat, niet wenselijk! En wist jij dat voor een hamburger van honderd gram rundvlees zo’n 2500 liter water nodig is.
  • Dierenwelzijn  Dieren worden in stallen dicht op elkaar en vaak op grote schaal gehouden. Op alles wordt bespaard: ruimte, voer, arbeidskrachten, energie enz. Dat gaat ten koste van het dierenwelzijn. Dieren lijden in de vee-industrie, omdat ze in korte tijd zo veel mogelijk moeten produceren of groeien.
  • Voor je gezondheid is het bovendien niet nodig elke dag vlees te eten. Je kan prima zonder vlees of vis, als je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende ijzer, vitamine B1 en B12 binnen te krijgen.

Dat laatste punt zal ik nog wat verduidelijken in dit overzicht: (bron)

Flexi is sexy

Het is niet meer helemaal van deze tijd om nog dagelijks vlees te eten. Maar om nou van de ene dag op de andere volledig te stoppen is niet voor iedereen weggelegd (ik zie mezelf alweer op een parkbankje een bak filet americain weglepelen haha) Verandering kost tijd. Ik zie om ons heen dat het minderen of weglaten van vlees steeds meer main-stream wordt, en dat vind ik een goede zaak. Want je hebt helemaal geen blauwe haarmascara en zwarte oogschaduw nodig om hart te hebben voor de planeet en voor je eigen gezondheid.

Wij eten nu ongeveer 3x in de week vlees. Vanaf dit jaar proberen we daar nog wat bewuster op te letten.Heet dat Flexitariër? Van mij hoeft het niet zo nodig een titel te hebben. Wel vind ik het positief dat steeds meer mensen hiermee bezig zijn. Want nadenken over wat je eet en drinkt is in alle opzichten belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *