Laten we het eens over poep hebben.

Praat (g)een(s) Poep

Ondanks dat poep nou niet bepaald naar bloemetjes geurt, is het echt onderdeel van de grote schoonmaak van ons lijf.  Zie het maar als het afval buiten zetten, zo zorgt je lichaam dat je alles wat je niet nodig hebt ook niet meer in je lichaam hebt.

Om poep-grapjes kunnen we allemaal stiekem nog wel een beetje lachen. Maar echt met elkaar praten over poep, daar worden we toch een beetje ongemakkelijk van (of ligt dat aan mij?) Toch is het in mijn werk vaak onderwerp van gesprek. Want je ontlasting zegt veel over je gezondheid en je eetpatroon.
Dus: Lets talk about poepen 

Hoe vaak is normaal?

 

Er is eigenlijk geen echte norm. Voor iedereen is de frequentie van het toiletbezoek anders. De ene persoon gaat 1-2 keer per dag, terwijl de volgende maar 3 keer per week gaat. Allemaal prima zolang je ontlasting er maar goed uitziet en soepel is. Daarover later 

meer.

Wat wel belangrijk is; let erop dat je per toiletbezoek niet te lang blijft zitten. Ga alleen als je aandrang voelt, en doe er niet langer dan 10 minuten over. Lukt het niet binnen die tijd, dan is er waarschijnlijk iets niet helemaal ok in je voedingspatroon of darmen. Ga vooral niet hard drukken of persen, dit kan je akelige complicaties opleveren, zoals aambeien. Daar zit niemand op te wachten toch?

Help mijn poep ziet er niet goed uit

Heb je weleens gehoord van de ‘Bristol stoelgangkaart’?  Met deze poeptabel kan je checken of jouw ontlasting er een beetje ok uit ziet. Types 1 en 2 wijzen op verstopping. Types 3 en 4 zijn de ideale drolletjes en dan vooral de laatste omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn. Types 6 en 7 neigen naar diarree.

Type 1 en 2

Ziet je ontlasting eruit als losse, harde keutels? De reden hiervan is meestal een tekort aan vezels en vocht. Een signaal dat je meer water moet drinken en eens kritsich naar je eetpatroon moet kijken. Daar help ik je graag mee natuurlijk

Type 3, 4 en 5

Niks aan doen, je ontlasting is prima van samenstelling en passeert makkelijk. Het wisselt soms iets van samenstelling, maar meestal heb je type 4.

Type 6 en 7

Als je ontlasting dun is, zoals in categorie 6 en 7, dan heb je last van diarree. Het lichaam heeft dan niet genoeg tijd om het water te scheiden van het voedsel.

Heb je veel last van diarree en eet je toch vezelrijk en gezond? Dan kan het zijn dat je last hebt van een lactose- of glutenintolerantie, of erg gevoelig bent voor deze voedingsstoffen.

Heb ik invloed op mijn ontlasting?

Tot op zekere hoogte heb je zelf invloed op de consistentie van je ontlasting. Door voldoende vezels te eten, rustig aan te doen met vetten en voldoende te drinken en te bewegen werk je een gezond poepje in de hand. Vezels zijn goed voor de stoelgang. Het Voedingscentrum hanteert als richtlijn voor volwassenen zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Vooral volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels. Drollen van prima kwaliteit zien er uit als een aaneengesloten donkerbruine worst en dus niet keutelig of een serie losse worstjes.

Als je nou iets geks ziet aan je ontlasting hoef je echt niet meteen in paniek te raken. Pas als het langer zo blijft, laat het dan controleren door een dokter. Of laat een professional eens meekijken naar je voedingspatroon en klachten

 

I see your true colours, and that’s why I love you

Naast de consistentie zegt ook de kleur op je ontlasting iets over je gezondheid. Afwijkende kleuren kunnen soms wijzen op serieuze aandoeningen, als je twijfelt raadpleeg dan altijd een dokter.

schema_kleur1_bruin schema_kleur2_groen schema_kleur3_geel

 

Bruin, groen en geel
Bruin is zoals we poep kennen en dat is eigenlijk ook de meest gezonde kleur van ontlasting die je kunt hebben. Ontlasting wordt bruin doordat er gal wordt geproduceerd in de lever. Helemaal normaal dus.

Je ontlasting kan ook een groenige kleur hebben. Het kan dan zijn dat voedsel te snel door je darmen gaat. Ook kan veel groen voedsel eten de oorzaak zijn van deze kleur ontlasting of het eten van producten met groene kleurstof.

Is je ontlasting geel? Dat komt door overtollig vet wat kan wijzen op een afwijking in de dunne darm of glutenintolerantie. Verwar dit niet met een beige/grijze kleur. Deze kleur kan duiden op een leveraandoeing of galblaasontsteking, laat dit direct door een arts beoordelen.

 

schema_kleur4_d-bruin schema_kleur5_grijsschema_kleur6_rood

Zwart, grijs en rood
Hele donkerbruine of zwarte ontlasting kan komen door een interne bloeding door een maagzweer of kanker. Maar het hoeft niet altijd meteen zo’n heftige oorzaak te hebben. Je ontlasting kan ook heel donker zijn door medicijnen die ijzer bevatten. Of door het eten van heel veel blauwe of zwarte bessen. Blijf het wel goed in de gaten houden en raadpleeg een dokter als je je zorgen maakt.

Witte ontlasting? Of een beetje beige ( de kleur van stopverf) Dat komt dan waarschijnlijk door een blokkade in de galwegen, iets aan de lever of door medicijnen. Bij witte ontlasting is het verstandig om altijd een arts raad te plegen.

Rode ontlasting komt doordat er bloed in zit. Bloed in de ontlasting is nooit een goed teken en altijd een reden om een afspraak bij de huisarts te maken. Heb je ook pijn bij het poepen of hele harde ontlasting, check dan even op wondjes rond de anus of aambeien 

Gezonde voeding

Zorgeloos poepen is een ondergewaardeerde deugd. Heb jij het idee dat je voeding invloed heeft op je darmen op een manier die je niet wenselijk vindt, stuur me dan hieronder een bericht en we bekijken samen jouw klachten en voedingspatroon. Tot gauw!!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *