Is pindakaas gezond?

Zoals veel van jullie weten ben ik t/m 24 december, naast gewichtsconsulent, ook Pindabaas, en verkoop ik de heerlijkste potjes pindakaas van De Pindakaaswinkel in Vershal het Veem in Eindhoven.

Natuurlijk kan ik het niet nalaten om wat meer informatie te delen over dit mooie product. En alvast een scoop; JA pindakaas is gezond

foto van Linda van Rijnsbergen Gewichtsconsulent040.

100% pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.

In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. Aan pindakaas wordt vaak olie, zout en/of suiker toegevoegd. Maar er zijn ook soorten pindakaas verkrijgbaar zonder toegevoegd zout en suiker. Zoals de potjes van De pindakaaswinkel  Die zijn beter voor je gezondheid.

Het eten van ongezouten noten waaronder pinda’s verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Deze effecten komen waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Waarom heet het pinda-kaas

Nederland is het enige land ter wereld waar het woord ‘kaas’ wordt gebruikt om een spread gemaakt van pinda’s aan te duiden. Toen peanut butter in 1948 in Nederland op de markt kwam, mocht het geen boter heten. Dat was namelijk een beschermde term: alleen roomboter mocht zo heten. Dit om verwarring met margarine te voorkomen. Het werd ‘kaas’ omdat het leek op leverkaas, een product waar ook geen echte kaas in zit.

*info komt van voedingscentrum

Eén gedachte over “Is pindakaas gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *