Herstellen na een operatie

Wanneer je wordt geopereerd is dat, hoe klein de ingreep ook is, een flinke aanslag op je lichaam.

Aan het eind van dit artikel vind je 5 praktische tips en een recept voor een echte powerboost smoothie.

foto van Linda van Rijnsbergen Gewichtsconsulent040.

Vanuit het ziekenhuis krijg je voor een ingreep allerlei informatie mee over voor- en nazorg maar gek genoeg vind je in die folders haast nooit iets over voeding. Gemiste kans…

Omdat er maar een heel klein percentage van de bevolking is die daadwerkelijk de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen per dag binnenkrijgt, is de kans groot dat je eigenlijk al ‘ondervoed’ een operatie in gaat. Die aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn vastgesteld omdat hiermee de processen in ons lichaam optimaal werken. En dat willen we natuurlijk graag hebben als er in je lijf gesneden gaat worden.

Daarom is het aan te raden een aantal weken van te voren je voeding zo optimaal mogelijk samen te stellen. Dit kan natuurlijk met de hulp van een professional.

Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nu extra hard nodig bij herstel, en waar zitten ze in? Daar komt ie;

EIWITTEN

Eiwitten heeft het lichaam nodig om te groeien en om te herstellen. Ons lijf heeft eiwitten nodig om witte bloedcellen aan te maken, en juist die hebben we hard nodig bij wondherstel. Ook helpen eiwitten om infecties tegen te gaan. Het lichaam maakt zelf eiwitten aan, maar we hebben ook eiwitten nodig die we uit voeding moeten halen, deze noemen we essentiële eiwitten.
-(rund)vlees
-gevogelte
-vis
-peulvruchten (zoals kikkererwten)
-hennepzaad
-kwark / karnemelk

VITAMINES
Als je op ziekenbezoek gaat, neem je weleens een fruitmand mee. Supergoed natuurlijk maar beter zou het zijn om er ook nog een berg groenten bij te doen, en deze ruim voor de operatie bij de (on)gelukkige af te leveren. De vitamine die groenten en fruit leveren hebben we namelijk hard nodig bij het herstel én om sterk de OK in te gaan.
VITAMINE A
Vitamine A is belangrijk voor de botten, de cel aanmaak en verbetert het immuunsysteem, wat zorgt voor een betere weerstand.
-(orgaan)vlees
-zuivel
-vis
-eierdooier
VITAMINE D
Heb je een operatie gepland staan in de zomer? Goed nieuws want meer vitamine D draagt bij aan een goed herstel. Voldoende vitamine D zorgt voor een kleinere kans op infectie en het helpt ook bij de opname van bijv. calcium.
☀️
VITAMINE C
Vitamine C is de motor van de aanmaak van het eiwit collageen, wat nodig is voor (wond)herstel. Daarbij zorgt het voor een goede weerstand en is de kans op infectie kleiner.
-groenten
-citrusvruchten
-bessen
-aardbeien

IJZER
Dit mineraal zorgt voor de aanmaak van hemoglobine in het bloed. Die hemoglobine zorgt voor het vervoer van zuurstof in het bloed, vandaar dat je je slapjes voelt als je een ijzertekort hebt.
-rund -en lamsvlees
-volkorenproducten
-groene groenten

GEZONDE VETTEN
Goede vetten zorgen voor voldoende energie om alles aan de gang te houden. Ook zijn er vitamines die enkel in vet oplosbaar zijn.
-noten
-zaden/pitten
-plantaardige olie
-avocado
-vette vis

TIP 1
Begin ruim van tevoren met het aanvullen van je tekorten. Of beter nog, zorg ervoor dat je standaard aan je voedingsstoffen komt. Eet de dagen voor de operatie extra vezelrijk (groenten/volkoren) want 💩

TIP 2
Ga uitgerust de operatie in. Een uitgerust lichaam is beter in staat zo’n klap te kunnen verwerken.

TIP 3
Rook je, gebruik je alcohol of drugs? Elke dag voor de operatie dat je niet rookt/drinkt helpt mee. Je lichaam zet alle hoogwaardige voedingsstoffen in om schadelijke stoffen uit genotsmiddelen te verwerken, en die voedingsstoffen heb je nu echt nodig voor je herstel, don’t waste them!!

TIP 4
Vergeet niet je gezonde voedingspatroon na je operatie vol te houden, anders verricht je half werk. Als je een tijdje in het ziekenhuis moet blijven, geef je ‘dieetwensen’ gewoon door. Kan de voedingsdienst er niet aan voldoen, vraag je bezoek of ze wat voor je meenemen.

TIP 5
Maak de dag voor de ingreep een Powersmoothie om je nog even een extra boost te geven. Tip; bewaar ook een portie voor na de operatie 👌🏻
(btw: ik ben geen fan van zo’n smoothie dagelijks ivm de vele (vruchten)suikers)

In mijn Powersmoothie (4 porties) gaan de volgende Ingrediënten:

-1 banaan
-flinke hand blauwe bessen
-handje cranberry’s
-kiwi ( met schil en al)
-1 theelepel hennepzaad
-1 theelepel lijnzaad
-3 pecannoten
-1/4 gegrilde courgette
-100 gram spinazie
-50 gram boerenkool
-30 gram wei-poeder (eiwit)
-300 gram magere Franse kwart
-350 ml water

Super lekker!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *