Groeipijn

‘Groeipijn’ of: Herhaaldelijke pijn in de ledematen tijdens de kindertijd.

Groeipijn, alsof opgroeien al niet moeilijk genoeg is. Als vader of moeder gaat het door merg en been (letterlijk) als je kindje midden in de nacht wakker wordt wanhopig van de pijn in de armen of benen. Het leed dat groeipijn heet houdt de gemoederen flink bezig als het aan de hand is. In de volksmond worden de- vaak nachtelijke- pijnepisodes in de ledematen (meestal in de benen) dus groeipijn genoemd. Maar de enige weerlegde relatie met groei is dat deze pijn plaats vindt in de kindertijd, de tijd waarin flink gegroeid wordt.

Omdat er eigenlijk geen of weinig preventieve remedies tegen groeipijn zijn ben ik op zoek gegaan naar relaties met voeding. Let op; dit zijn geen medische claims, enkel een verkenning van de werking van voedingsstoffen in een gezond lichaam, gekoppeld aan de mogelijke oorzaken van groeipijn bij kinderen van 4-9 jaar. Wanneer een kind veel last heeft van herhaaldelijke pijn in de ledenmaten ga dan naar de huisarts, de huisarts kan eventuele andere oorzaken van de pijn uitsluiten, daarna kan je eens naar de voeding gaan kijken.

Mogelijke oorzaken van groeipijn

Er is in de wetenschap onvoldoende onderzoek gedaan naar de duiding en oorzaak van groeipijn. Er zijn een viertal theorieën over de mogelijke oorzaak:

 • Vermoeidheidstheorie

Deze theorie veronderstelt dat na inspanning (hoeft niet overmatig te zijn) spiervermoeidheid, een teveel aan afvalstoffen in de spier, en/of lichte spierbeschadiging optreden.

 • Ook zou groeipijn een variant van het compartimentsyndroom kunnen zijn (slechte doorbloeding als gevolg van lichte zwelling van de spier waarbij de pijn veroorzaakt wordt door spanning op het spiervlies en acute ophoping van afvalstoffen)

Bovenstaande mogelijke oorzaken worden gesteund door recent onderzoek naar voordelen van spierstrekoefeningen bij de behandeling van groeipijn.

 • Anatomische theorie
  Waarbij de oorzaak gezocht wordt in verkeerde lichaamshouding door bijvoorbeeld platvoeten, X- of O-benen of beenlengteverschil. (Hierin spreken veel onderzoeken elkaar tegen)
 • Emotionele theorie.Groeipijn komt vaker voor bij kinderen die emotioneel instabiel zijn, veel te verwerken krijgen of over het algemeen genomen een lage pijngrens hebben.
  Hierbij is het wel onduidelijk in het onderzoek of kinderen emotioneel instabiel zijn en daardoor groeipijn krijgen, of dat door het gebrek aan nachtrust ten gevolge van de pijn-episodes het kind emotioneel instabieler wordt. Oorzaak/ gevolg?
 • Groeipijn
  Deze letterlijke definitie veronderstelt dat er in het beenvlies dat om het bot zit kleine scheurtjes ontstaan in bepaalde groeiperiodes. In het beenvlies zitten veel zenuwuiteinden waardoor er hevige pijn ervaren kan worden.

Is er een effectieve behandeling tegen groeipijn?

Helaas is er geen echte gerichte behandeling. Geen enkele therapie of behandeling heeft een objectief bewezen effect aangetoond. Voeding, warmte en massage hebben wel (exemplarisch) resultaat geboekt.

Strekoefeningen warmte en massage

Door voor het slapen gaan samen met het kind strekoefeningen te doen, de benen te masseren met magnesiumolie, of een lekker warm bad te nemen is het mogelijk dat dit de fysieke oorzaak van de pijn vermindert, maar dit zijn vooral ook momenten van individuele aandacht en ontspanning wat de mogelijke psychische factor positief beïnvloedt.
http://www.tigch.nl/medisch/rekoefeningen_onderlichaam.htm

Een kijk op groeipijn vanuit de voedingsleer

Nogmaals, in dit artikel beschrijf ik de door mijzelf bevonden relatie tussen voeding en groeipijn. Heeft je kind erge last van groeipijn, ga dan naar de huisarts zodat eventuele andere oorzaken van de pijn uitgesloten kunnen worden. Wanneer je daar zeker van bent dan kan je gerust een kritisch naar het voedingspatroon kijken, want baadt het niet dan schaadt het niet.
Zowel de vermoeidheidstheorie als de letterlijke definitie van groeipijn waarbij de pijn toegekend wordt aan scheurend beenvlies lenen zich voor een benadering vanuit de voedingsleer.

Vermoeidheidstheorie

Spiervermoeidheid of spierpijn heeft te maken met de ophoping van afvalstoffen in de spier na inspanning (melkzuur wordt niet genoeg afgebroken door de lever en hoopt zich op in de spier, dat zorgt voor de pijn) Een ander oorzaak van spierpijn/spiervermoeidheid zijn de kleine scheurtjes in de spieren die kunnen ontstaan bij inspanning. Vermindering van deze klachten door voeding zijn alom bekend.

Groeipijn

Het beenvlies bestaat onder anderen uit collageen. Collageen is een dierlijk eiwit, dat bij voldoende consumptie gericht bijdraagt aan de cel-vernieuwing en het herstel van het o.a. het beenvlies. Omdat in groeiperiodes de cel vernieuwing in hoog tempo plaats vindt is proteïne uit voeding wellicht een factor. 

 

 

Eiwitten

Een adequate eiwit-inname bevordert groei en herstel en draagt mogelijk bij aan het voorkomen van groeipijn. Maaltijden waar complexte koolhydraten worden gecombineerd met eiwitten zijn belangrijk voor het kind. Het beenvlies bestaat voor een gedeelte uit het eiwit collageen. Het eiwit collageen is te vinden in bijv. kippen-of varkenshuid (getver) en gelatine is eigenlijk gekookt collageen. Echter wordt collageen uit voeding in de lever afgebroken tot losse aminozuren, het is onduidelijk of het nuttigen van collageen uit voeding sneller of beter bijdraagt aan de vorming van collageen in ons lichaam. Dus is het niet persé nodig om collageenrijke voedingsmiddelen te eten (godzijdank) Zorg wel dat het kind dagelijks voldoende (dierlijke) eiwitten binnenkrijgt. Ongeveer 0,8 gr per kg lichaamsgewicht per dag.

 

Eiwitten per portie gram
1 Ei gekookt, 1 stuk (=50 gram) 6
Magere melk 250 gr 9,3
Halfvolle melk 8,5
Soya melk 8,5
Snee volkorenbrood 4
Kaas 48+, 1 plak 4,6
Kipfilet vleeswaar 1 plak 5
(bruine) bonen, 1 opscheplepel 4

 

Vitamine C

Vitamine C heeft een antioxidantfunctie en beschermt de cellen tegen schade. Ook wordt de opname van calcium bevorderd door vitamine C. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol in herstelprocessen in het lichaam. Het kind heeft minstens 40 mg per dag nodig, meer kan geen kwaad. Vitamine C zit in fruitgroente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Vitamine C per portie Milligram
1 sinaasappel (120 gram) 61
1 glas sinaasappelsap (150 ml) 48
1 glas sinaasappelsap met vruchtvlees (150 ml) 53
1 grote lepel gekookte groente (50 gram) 8
1 gekookte aardappel (70 gram) 6

 

Vitamine D

Vitamine D ondersteunt de opname van calcium en speelt een rol bij het vormen van collageen en botweefsel. De aanbevolen hoeveelheid vitamine D zou voor het kind 5 mcg per dag zijn. Vis, eierdooiers, champignons, zuivel en verrijkte producten zijn natuurlijke bronnen van vitamine D, de belangrijkste bron is natuurlijk zonlicht. Het kind mag hier 10 mcg extra van nemen (druppels/ tabletjes). Dit kan geen kwaad en is in verband gebracht met vermindering van de klachten van groeipijn

 

Magnesium

Magnesium zorgt voor ontspanning. Het heeft effect op zowel de spier als de nachtrust. Magnesium komt voor in voeding (Parmezaanse kaas, heilbot, avocado, spinazie, pruimen, gedroogde vijgen) maar wordt ook opgenomen door de huid. Speciaal hiervoor is magnesiumolie te koop (bij de tuinen of online) ook bestaat er magnesium badzout. Het kind heeft per dag 200 gram magnesium nodig

 

Magnesium per portie Milligram
1 handje ongezouten pinda’s (25 gram) 54
1 grote gekookte spinazie (50 gram) 39
1 grote lepel gekookte volkorenpasta (60 gram) 28
1 stukje kipfilet (gaar, 70 g) 25
1 snee volkorenbrood (35 gram) 19
1 glas halfvolle melk (150 ml) 18

 

Voorbeeld dagmenu

Om precies te bepalen wat jouw zoon of dochter op een dag nodig heeft, en welke voeding wellicht effect zou kunnen hebben op groeipijn kan je natuurlijk altijd langskomen om er samen eens uitgebreid naar te kijken, of misschien heb je alleen een korte vraag. Ik vind het hartstikke leuk om met je mee te denken. Laat hier even een berichtje achter en ik neem contact met je op.

Om je nu alvast een beetje richting te geven vind je hier een voorbeeldmenu. Een dag zou er bijvoorbeeld voor het kind zo uit kunnen zien

ONTBIJT

Schaaltje halfvolle yoghurt (150 ml) met 3 eetlepels muesli, een eetlepel rozijntjes of wat gedroogde pruimen en vijgen en een halve banaan in plakjes – Glas water of kopje thee zonder suiker

Vitamine D-druppels (10 mcg)

TUSSENDOOR

Mini mueslibol

LUNCH

2 volkoren boterhammen, dun besmeerd met plantaardige halvarine of margarine uit een kuipje, belegd met een omelet (van 1 ei) met gebakken champignon, Glas plantaardige zuivel of een glas sinaasappelsap (vers)

TUSSENDOOR

1 stuk Fruit

WARME MAALTIJD

2-3 opscheplepels volkorenmacaroni met 2-3 opscheplepels gemengde groenten in verse tomatensaus en 50-60 gram gebakken witvis – Glas water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *