Mijn antwoord op de publicatie over gewichtsconsulenten van de consumentenbond

Vandaag verscheen in meerdere kranten een stuk over een steekproef die de Consumentenbond gedaan heeft in praktijken van Gewichtsconsulenten. Na het lezen van deze publicatie voel ik me ontzettend verongelijkt. Neem eerst even tijd om het stuk te lezen voordat je verder leest.


De uitslag van het onderzoek is ontzettend negatief. Wie weet leest mijn potentiële klant die nog twijfelt, dit stuk, en kies daardoor toch voor een diëtist, of erger nog, kiest ervoor om maar helemaal geen advies te vragen. En als dit onderzoek nou nog representatief was… maar het is verre van dat.

Vooropgesteld.. het feit dat een BGN-gewichtsconsulent niet informeert naar medische achtergrond vind ik ook echt niet kunnen. De medische conditie of voorgeschiedenis van de client is leidend voor het wel – of niet starten van de behandeling van deze persoon. Dat lijkt me helemaal duidelijk. In het persbericht dat de beroepsvereniging vandaag publiceerde wordt dan ook gesteld dat er sancties ondernomen zullen worden richting deze consulenten, en dat doet de beroepsgroep alleen maar goed wat mij betreft.

Wat mij voornamelijk tegen de borst stuit in de publicatie over dit onderzoek is dat er producten worden genoemd – buiten de schijf van 5- (zoals roomboter en smoothies) die aangeraden, of opgenomen in het advies zijn door gewichtsconsulenten. Hierin wordt ook nog eens de vergelijking getrokken met de beroepsgroep diëtisten. Ten eerst is dit appels met peren (en die zitten WEL in de schijf van 5) vergelijken en ten tweede is het natuurlijk nooit zo zwart-wit als het hier in dit artikel gesteld wordt. 

De Diëtist behandelt mensen met een medische hulpvraag, in de opleiding zijn diëtisten toegerust met  algemene medische kennis en specifieke voedingsgerelateerde kennis toegespitst op aandoeningen. De behandeling bij een diëtist heeft in de meeste gevallen als hoofddoel om symptomen van een ziekte te doen verminderen. Daarbij is een gezond gewicht natuurlijk ook altijd een onderdeel.

De BGN-gewichtsconsulent behandelt gezonde mensen, volgens ‘de richtlijnen goede voeding’. Het beroep gewichtsconsulent is in veel grotere mate gericht op coaching en procesbegeleiding. Gedragsverandering en duurzaam gewichtsverlies zijn speerpunten in ons beroep.

En dat stuk procesbegeleiding, daar ligt nu juist de nuance….
Ik moet namelijk bekennen… ik durf niet te beloven dat ik nog nooit roomboter in plaats van halvarine heb aangeraden. Want het is mijn taak als gewichtsconsulent om gedragsverandering teweeg te brengen, en dat gaat niet over 1 nacht ijs. Waneer ik een client in mijn praktijk heb die er een ontzettend ongezond eetpatroon op na houdt, zal ik absoluut voorlichting geven over de richtlijnen goede voeding hoor, maar zullen we daarna gaan kijken hoe we de eerste stappen kunnen maken vanuit het huidige patroon, op weg naar een gezonder patroon. Als dat betekent dat een haalbare stap kan zijn; als lunch, van 4 boterhammen met roomboter en nutella, overstappen naar 3 boterhammen met roomboter en kipfilet sta ik daar helemaal achter. Een duurzame gedragsverandering kost tijd, en vindt stap voor stap plaats.
In deze steekproef hebben de 23 ‘mysteryshoppers’ een eenmalig voedingsadvies ingewonnen. In een eenmalig advies ben je als consulent dus minder /niet betrokken bij de rest van het proces. Juist daarom is het belangrijk om het in zo’n adviesgesprek ook te hebben over het omgaan en inplannen van uitzonderingen. Ook het voedingscentrum zal onderschrijven dat uitzonderingen passen in een gezond eetpatroon en dat het belangrijk is dat de basisvoeding gezond en volwaardig is.

Wanneer iemand ontzettend gehecht is aan zijn zondagsontbijt met een glas versgeperste jus d’ oranje en zijn boterham met roomboter, is dat ok. En nee, het is niet terug te vinden in de richtlijnen gezonde voeding, maar JA, het is wel gezond gedrag om uitzonderingen op die richtlijnen te kunnen plannen.

Ook heb ik in mijn praktijk weleens iemand gehad, die in het eerste consult zei; mijn blikje Red Bull om 16.00 wil ik niet laten staan, dat heb ik echt nodig. Samen hebben we achterhaalt wat precies de behoefte erachter was, en als tussenfase (daar heb je namelijk mee te maken als procesbegeleider) is dat blikje Red Bull in het advies tijdelijk vervangen door….. jawel….. een smoothie……. op mijn advies…. En weet je wat… in het eerst volgende consult bleek dat deze klant die smoothie niet eens had genomen, en de red bull ook niet.. het bleek mentaal.. het idee dat er iets vervangends mogelijk was, maakte dat het lukte om het weg te laten. Heb ik dan slecht werk geleverd? Dacht het niet!!

Daarnaast is de focus in dit artikel enkel ‘afvallen’ terwijl je als gewichtsconsulent met zoveel meer voedingsvraagstukken in aanraking komt (zoals mensen die juist willen aankomen, sporters, gezinnen, groepsvoorlichting, bewustwording etc..)

Al met al vind ik het jammer dat er geen positief woord staat over mijn zo geliefde beroep. Het raakt mij persoonlijk in mijn overtuigingen, als professional naar mijn (potentiële) relaties maar vooral ook naar mijn collega’s. In mijn netwerk heb ik zoveel ontzettend bevlogen, bekwame, deskundige collega-gewichtsconsulenten dat het me krenkt dat zij afgeschilderd worden als ‘prutsers’.

De gewichtsconsulent kijkt naar de persoon als geheel, zet in op duurzame gedragsverandering, geeft voorlichting en advies, is betrokken bij het proces en haalt alles uit de kast om de client te kunnen ondersteunen. Zegt het voort! Tegengeluid is nodig !

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *